Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
JÓ TANÁCSOK SÜTÉS-FŐZÉSHEZ

Ha sok a hurka, nem kell mind megsütni, hűtőben

napokig eláll. Ekkor sütés előtt áztassuk fél órára

langyos vízbe, hogy felpuhuljon a kiszikkadt bél,

különben könnyen kidurran sütéskor. Meg is

szurkálhatjuk vékony hústűvel.

Le is fagyaszthatjuk, sütés előtt kiolvasztás helyett

1 óráig áztassuk langyos vízbe (időnként cseréljük ki

a lehűlt vizet).

 

 

Praktikák- ötletek, jótanácsok:

 


- A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két

evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.

 


- Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik

belőle a nedvesség és kiszárad.

 


- Ha rántott (bundázott) húst készítünk, mindig

itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt

panírozzuk őket, e nélkül ui. a forró zsiradékba

merítve a panír le fog válni.

 

- Ha a pörkölthúsunk zsírosabb a szokásosnál,

teljesen felesleges további zsiradékot tenni alá.

Egyszerűen tegyük mellé a hagymát és 1-2 evőkanál

vizet. A hagyma a húson található zsiradéktól is

megpirul.

 

- A májat (bármilyen májat) felhasználás előtt

áztassuk tejbe vagy vízbe, így főzés közben nem

keményedik meg.

 

- A májat elkészítés közben ne, csak készen, a

tányéron sózzuk!

 

- Könnyen lehúzható a szárazkolbász bőre, ha előtte

vízbe mártjuk.

 


- Nem fog szétpukkadni sütés közben a kolbász, hurka,

ha előtte hideg vízbe áztattuk.

 


- A pirospaprikát mindig csak az utolsó pillanatban

tegyük a zsiradékhoz, mert ha hosszasan benne van,

akkor hamar elveszíti színét és ízét egyaránt,

keserűvé válik az étel.

 


- Száraz lesz a hús, ha sütés előtt besóztuk.

(Kivétel a rántott hús, azt mindig sózzuk be, mielőtt

paníroznánk.)

 

 


- Bármilyen májat felhasználás előtt néhány órára

áztassuk tejbe. Omlósabb és finomabb lesz. Mindig

hideg zsiradékban kezdjük a sütést és csak a végén

sózzunk, különben megkeményedik. (Más fűszereket

közben is használhatunk.)

 

 


- A vágódeszkát nem kötelező használni a hagyma

aprításánál. Lehet rögtön szeletelni az edény fölött,

kézben tartva. Ugyanezen az elven a

petrezselyemzöldet is vághatjuk (ollóval) az étel

fölött és minden más könnyen szeletelhető zöldséget,

gyümölcsöt egyéb alapanyagot. Ha így teszünk, a menü

elkészítése során számos mosatlan edénytől/eszköztől

kíméljük meg magunkat.

 


- Csak a már forrásban lévő vízbe tegyük a sót, mert

egyébként a szemcsék érdessé teszik az edény alját.

 


- Nem fő ki a velő a csontból, ha mindkét végét

erősen besózzuk.

 


- Mielőtt a húst párolni kezdenénk, pirítsuk meg

hirtelen mindkét oldalát. Az így kicsapódó fehérje

meggátolja, hogy a húslé kifolyjon a párolás során.

 


- Piskótát mindig csak gőzmentes sütőben süssünk, így

lesz szép magas. (Ha a sütő ajtaját egy hurkapálcára

csukjuk rá, akkor a keletkező gőz folyamatosan

távozhat.)

 


- Kenyeret és kelt tésztát viszont csak gőzös sütőben

tudunk szépen sütni.

 


- Az előkészített húsokat, zöldségféléket először

mindig a lisztbe, majd a simára kevert tojásba, végül

a zsemlemorzsába forgassuk, de csak annyi morzsát

tegyünk rá, amennyit a tojás felvesz. A tojást jól

verjük fel, azonban ne szaporítsuk tejjel vagy

vízzel, mert a panírozás sütéskor leválik.

 

- A panírozásnál a morzsába tehetünk külömböző

magvakat (szezámmag, napraforgó, tökmag) vagy reszelt

sajtot, vagy akár zöldfűszereket is.

 

- A rántott hús sütésére szánt zsiradékban a

hússzeletek sütése előtt megmosott, majd szárazra

törölt vörös- és fokhagymát kettévágva ha megsütünk,

majd kivesszük, finomabb ízű lesz a hús.

 

- Morzsa nélkül is panírozhatunk. Ilyenkor az anyagot

csak tiszta lisztbe és tojásba vagy

palacsintatésztába mártjuk. A palacsintatésztát

tojáshabbal vagy tejben elkevert élesztővel lazítsuk.

 

- A sütésre szánt anyagot mindig töröljük szárazra és

csak közvetlenül a panírozás előtt sózzuk meg. Így

nem ereszt levet, a panírozás sütéskor nem válik le.

A bepanírozott darabokat ne rakjuk egymásra, és ne

hagyjuk sokáig állni, mert a bundázás elázik, nem

lesz ropogós.

 


- A bundázott ételeket bo, forró zsiradékban süssük.

Ha zsír nem elég forró, a panírozás ugyancsak elázik.

A sütést legjobb teflonedényben végezni. A

teflonbevonat a zsiradék túlforrósodását

megakadályozza. Ha a hús vastag, eloször célszeru

mindkét oldalát fedő alatt, kis lángon sütni, majd

fedő nélkül nagyobb lángon újból átsütni.

 


- A hússzeletek forgatásához, igazításához ne villát,

hanem húslapátot használjunk, különben a szúrás

helyén az értékes tápanyagok elfolynak, a hús száraz

lesz.

 


- Mielőtt a húst feldolgozzuk, folyó vízben, jól

dörzsölve mossuk meg minden oldalán. Áztatni nem

szabad! A nedves, áztatott hús nem sül pirosra. A

frissensültek készítésénél a mosás felesleges,

elegendő a húst körös-körül lekaparni.

 


- A húsokat előre ne sózzuk, csak közvetlenül sütés

vagy főzés előtt. A só elvonja belőlük a nedveket,

szárít. Legjobb, ha a sózást a sütés vagy a főzés

félidejében végezzük. Az egybesült húsokat, a

baromfit, a halat viszont ajánlatos legalább

negyedórával sütés előtt bedörzsölni sóval.

 


- Ha szeleteket sütünk, lehetőleg egyforma vastagságú

húsokat vágjunk. A szeletelésnél az izomrostokat

vágjuk át, így nem lesz szálkás a pecsenyénk. A

kemény rostokat húskalapáccsal puhítsuk. A szeleteket

azonban ne verjük ki vékonyra, mert könnyen

kiszáradnak. A húst szépen csak lehűtve

szeletelhetjük!

 


- Elsősorban az öregebb húsokat célszerű párolni, de

hasznos eljárás az egybesülteknél, a pörkölteknél,

gulyásoknál is. Így készült hús jóval ízletesebb és

sokkal puhább. A párolás mindig kevés vízben

történjen, mert ha sok vizet öntünk a húsra, akkor

nem párolódik, hanem megfő.

 


- Ha szeletekben készítjük a párolt húst (felsál,

rostélyos stb.), akkor először szabadítsuk meg

hártyáitól, majd húskalapáccsal jól verjük ki. A

húskalapács sejtlazító hatása a párolt hús

készítésénél nélkülözhetetlen.

 


- Jobb ízű lesz a hús, ha párolás előtt egy kevés

forró zsírban átsütjük. A sütés a húson védőréteget

alakít ki, s így a húsnedvek nem oldódnak ki belőle.

Miután a húst forró zsírban megforgattuk,

hozzáadhatjuk a fűszereket, és ráönthetjük a

szükséges mennyiségű forró vizet. Ezután fedő alatt

lassan pároljuk, az elpárolgott folyadékot pedig

pótoljuk.

 


- Az apró, darabolt húsokat (pörkölt, ragu, tokány

stb.) párolás alatt gyakrabban kevergessük, hogy a

húsdarabok mindegyike egyformán megpuhuljon. A vizet

addig pótoljuk, amíg a húsdarabok puhára nem főnek.

Ha ezt elmulasztjuk, az étel zsírjára lesül, esetleg

megég.

 


Készült: 2006.11.19[mami47]


 

 
Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?