Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
FŰSZERES MÁRTÁSOK

Fűszermártások


 

Tabasco mártás
Mexikói eredetű fűszermártás, főként cayenni borsból

(csili) áll. A világ legerősebb mártásának mondják,

nagyon óvatosan, egy-két cseppenként szabad csak

használni. Minden olyan ételhez jó, amit csípősre

akarunk készíteni. Mindenfajta hideg, meleg mártások

készítésére, sültekhez és egyes halételekhez

felhasználható. Több „stílusban” készül

TABASCO® tüzes bors mártás
Csilit, sót, és természetes borecet tartalmaz.

Tojásokoz, salátákhoz, szószokhoz, csirkéhez, darált

húsokhoz, pizzákhoz, egyéb kedvelt növényi ételekhez

és mindenhová ahol szeretik csípőset.

TABASCO® tüzes fokhagymás - borsos mártás
Összetétele: fokhagyma, 3 féle bors - sok és sokféle

csípős paprika. Ez a középerős, feltűnően piros

mártás burgonya salátákhoz,  légkeveréses sütőkben

sütött húsokhoz, szabadban sütött húsokhoz és

természetesen pizzákhoz az egyik legjobb.

TABASCO® tüzes zöld bors mártás
Ugyan az mint a fokhagymás csak hiányzik belőle a

fokhagyma és zöld színe van. Gyengébb mint a TABASCO®

tüzes bors mártás Dippekhez, paelahoz, vörös babhoz,

csilis vörös babhoz, rizshez, és mindenbe amibe

szeretik a "tüzes" erőset..
TABASCO® tüzes Habanero mártás
Tartalmaz mangót, papayát, görögszéna mag port,

banánt, gyömbért és fekete borsot.
Adható a kedvenc  barbecue szószhoz, grillezett

húsokhoz, csirkéhez, egyéb nemzeti eledelekhez.. A

felületüket „bezománcozza”.
 
Fokhagymamártás
3-4 gerezd fokhagymát szétnyomkodunk és 2 evőkanál

olaj, 2 evőkanál liszttel készült zsemlyeszínű

mártásba keverünk, felengedjük, megsózzuk és jól

felfőzzük mint a többi mártást. Tálalás előtt tejfölt

keverünk hozzá.

Fűszeres mártás
Kakukkfüvet, majoránnát, kaprot, petrezselyemzöldet,

metélőhagymát megmosunk, konyharuhával szárazra

törölünk, és finomra vagdalunk. Ebből 1 evőkanálnyit

vajban megpárolunk, vajmártást öntünk rá, és néhány

percig főzzük. Kevés citromlével ízesítjük.

Gombamártás
Vajjal világos rántást készítünk, amelybe kevés

reszelt vöröshagymát; sok finomra vágott

zöldpetrezselymet, kevés borsot, piciny pirospaprikát

és vékony szeletekre vágott tisztított gombát

teszünk. Megsózzuk, 2 merőkanál húslevest öntünk rá

és fedő alatt addig pároljuk, míg kellő sűrűségű

lesz. Akkor hozzáöntünk 1 dl tejfölt, amelyben 1

tojássárgáját habartunk el és hirtelen tűzön,

folytonos keveréssel egyszer felforraljuk, de csak

éppen addig, míg egyet buggyan.

Kapormártás
Két csomó kaporból 8 dg lisztből, 8 cl olajból, 5 dg

vöröshagymából, 4 dl tejfölből,  2 dg cukorból, 1 db

citromból, 6 dl csontléből, sóból készül. A lisztből

világos rántást készítünk, és először az összezúzott

hagymát áthevítjük benne (vigyázva nehogy

mepiruljon!), majd az apróra vágott kaprot is.

Csontlével vagy húslével felengedjük, sóval, szűrt

citromlével, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk (de

rövid ideig!). (Aki nem szereti a kapor száracskákat

az át is szűrheti). Tejföllel dúsítjuk és még egyszer

felforraljuk. Főtt húsokhoz (marha, pulyka stb.),

töltött tökhöz, uborkához tálaljuk.

Madeira mártás
Személyenként 5 dkg zöldséget apróra metélünk és

forró zsírban, kevés cukorral sötétbarnára pirítunk.

Hozzáteszünk néhány darabka marhacsontot, kis darab

füstölt szalonna bőrkét és pár szem apróra vágott

gombát. Folytonos keverés mellett ezt is megpirítjuk,

behintjük liszttel, kevés paradicsomot teszünk hozzá;

majd jól felfőzzük. Ha megfőtt; leszűrjük; a

zöldséget pedig szitán áttörjük. Ismét tűzre tesszük,

sóval, pici törött borssal, szegfűszeggel, cukorral

és 1 dl vörös borral ízesítjük, majd mézsűrűségűre

forraljuk.

Remoulade mártás
A kész tartármártásba 1 evőkanál finomra vágott,

hámozott ecetes uborkát, 1 kávéskanál finomra vágott

tárkonyt, 1-2 kávéskanál finomra vágott snidlinget

vagy reszelt hagymát és 2 kávéskanál finomra vágott

zöldpetrezselymet keverünk.


Szójamártás
Szójabab erjesztésével készülő, kínai eredetű

fűszermártás; pontos receptje üzleti titok. Sem

helyettesíteni, sem házilag előállítani nem tudjuk,

de mostanában Budapesten mindig, vidéken is tűrhetően

kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb vörösre

pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni. A szósz

erősen sós, a szójamártással készült, vagy azzal

tálalt ételt általában nem kell sózni. Pácokhoz,

ízesítésre, asztali szósznak, illetve azok

alapanyagának is használatos.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Tartármártás
Hazánkban sokan nem tudják, mi a különbség a majonéz

és a tartármártás között; illetve gyakran

összetévesztik a kettőt. A majonéz vajsűrűségű,

tojásból, olajból álló, pár csepp citrommal, sóval és

cukorral ízesített mártás. Ezt általában nem szokás

salátára önteni, hanem ebből készítik a tartármártást

úgy, hogy a kész majonézhez a tojások számával azonos

deciliter tejfölt kevernek.
Ezt használják fel kaszinótojáshoz, salátákhoz stb.

Tárkonyos mártás
Elkészítése azonos a kapormártással, kapor helyett

megfelelő mennyiségű friss, vágott tárkonyt

használunk.

Vadas mártás
15-20 dkg megtisztított zöldséget és 1 fej

vöröshagymát karikákra vágva zsíron puhára párolunk,

ha szükséges kevés víz hozzáadásával. Közben

megsózzuk és 5-6 db babérlevelet teszünk hozzá.

Amikor puha, hígítsuk 1 vízzel és forraljuk fel. 1

evőkanál zsíron megpirítunk evés cukrot; amelyet a

szitán áttört zöldséggel felhígítunk. tegyünk bele

ecetet, mustárt, kevés törött borsot és egy evés

majoránnát. Ha sűrű, öntsünk hozzá vizet vagy tejrölt

és forraljuk még pár percig.


Vadas ételeken kívül, spagetti, makaróni és ropogós

burgonya mellé hús nélkül is igen ízletes.
<!--[endif]-->

Vinegrett mártás
2-3 evőkanál ecettel, 1 kávéskanál cukorral, sóval és

2 dl vízzel salátalevet készítünk. Ebbe keverünk 1-1

evőkanál finomra vágott snidlinget; vöröshagymát,

tárkonyt, késhegynyi törött borsot, 10 dkg hámozott,

apróra vágott ecetes uborkát és 5-10 szem

kapribogyót, valamint a szükséges mennyiségű olajat.

Hideg és meleg sültekhez, halételekhez használják.

Worchester mártás
Csípős, angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet,

amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal

sűrítenek, és sokféle fűszerrel (cukor, só, citrom,

szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma,

szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarind

gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos

összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.

A legkülönbözőbb levesek, mártások ízesítésére, után

fűszerezésre, asztali fűszerként használatos.
 


Készült: 2007.05.13[Dildia]

 

 
Naptár
2024. Szeptember
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?