Halleves halgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- fogas filé 20dkg
- kapor 1cs.
- só, fehérbors
- tejszín 1,5dl
- sárgarépa 1db
- zeller 10dkg
- póréhagyma 1szál
- mogyoróhagyma 2szem
- vaj 1ek.
- hallé 8dl
Elkészítés:
A halat hideg vízzel leöblítjük, és konyhai
papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet és
kiszedjük az esetleg benne maradt szálkákat. A halat
nagyobb kockákra vágjuk, majd botmixerrel pürévé
törjük. A masszát sűrű szitába simítjuk. A kaprot
leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük, és finomra
aprítjuk a levelét, majd a halpüréhez keverjük.
Sóval, borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a
félkeményre vert tejszínt. 2 teáskanál segítségével
galuskákat szaggatunk a masszából és fóliára
sorakoztatva a hűtőszekrénybe, tesszük. Megmossuk,
megtisztítjuk a sárgarépát, a zellert és a pórét. A
répát szeletekre, a zellert és a pórét csíkokra
vágjuk. A megtisztított és a finomra aprított
mogyoróhagymát megpirítjuk a vajon, hozzáadjuk a
zöldségeket és pár percig az egészet, együtt
pároljuk. Fölöntjük a hallével, felforraljuk és kb.
10 percig, főzzük. A galuskákat enyhén gyöngyöző sós
vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük és
lecsepegtetjük. A levest tányérokba merjük, és
mindegyikbe teszünk 2-3db galuskát.
Tipp:
- Fogas helyett használhatunk bármilyen jelleget, adó
halat.
- A galuskába tehetünk egy kis lisztet, esetleg 1db
tojást, hogy ne essen szét főzés közben.
|