Fűszermártások
Tabasco mártás Mexikói eredetű fűszermártás, főként cayenni borsból
(csili) áll. A világ legerősebb mártásának mondják,
nagyon óvatosan, egy-két cseppenként szabad csak
használni. Minden olyan ételhez jó, amit csípősre
akarunk készíteni. Mindenfajta hideg, meleg mártások
készítésére, sültekhez és egyes halételekhez
felhasználható. Több „stílusban” készül
TABASCO® tüzes bors mártás Csilit, sót, és természetes borecet tartalmaz.
Tojásokoz, salátákhoz, szószokhoz, csirkéhez, darált
húsokhoz, pizzákhoz, egyéb kedvelt növényi ételekhez
és mindenhová ahol szeretik csípőset.
TABASCO® tüzes fokhagymás - borsos mártás Összetétele: fokhagyma, 3 féle bors - sok és sokféle
csípős paprika. Ez a középerős, feltűnően piros
mártás burgonya salátákhoz, légkeveréses sütőkben
sütött húsokhoz, szabadban sütött húsokhoz és
természetesen pizzákhoz az egyik legjobb.
TABASCO® tüzes zöld bors mártás Ugyan az mint a fokhagymás csak hiányzik belőle a
fokhagyma és zöld színe van. Gyengébb mint a TABASCO®
tüzes bors mártás Dippekhez, paelahoz, vörös babhoz,
csilis vörös babhoz, rizshez, és mindenbe amibe
szeretik a "tüzes" erőset.. TABASCO® tüzes Habanero mártás Tartalmaz mangót, papayát, görögszéna mag port,
banánt, gyömbért és fekete borsot. Adható a kedvenc barbecue szószhoz, grillezett
húsokhoz, csirkéhez, egyéb nemzeti eledelekhez.. A
felületüket „bezománcozza”. Fokhagymamártás 3-4 gerezd fokhagymát szétnyomkodunk és 2 evőkanál
olaj, 2 evőkanál liszttel készült zsemlyeszínű
mártásba keverünk, felengedjük, megsózzuk és jól
felfőzzük mint a többi mártást. Tálalás előtt tejfölt
keverünk hozzá.
Fűszeres mártás Kakukkfüvet, majoránnát, kaprot, petrezselyemzöldet,
metélőhagymát megmosunk, konyharuhával szárazra
törölünk, és finomra vagdalunk. Ebből 1 evőkanálnyit
vajban megpárolunk, vajmártást öntünk rá, és néhány
percig főzzük. Kevés citromlével ízesítjük.
Gombamártás Vajjal világos rántást készítünk, amelybe kevés
reszelt vöröshagymát; sok finomra vágott
zöldpetrezselymet, kevés borsot, piciny pirospaprikát
és vékony szeletekre vágott tisztított gombát
teszünk. Megsózzuk, 2 merőkanál húslevest öntünk rá
és fedő alatt addig pároljuk, míg kellő sűrűségű
lesz. Akkor hozzáöntünk 1 dl tejfölt, amelyben 1
tojássárgáját habartunk el és hirtelen tűzön,
folytonos keveréssel egyszer felforraljuk, de csak
éppen addig, míg egyet buggyan.
Kapormártás Két csomó kaporból 8 dg lisztből, 8 cl olajból, 5 dg
vöröshagymából, 4 dl tejfölből, 2 dg cukorból, 1 db
citromból, 6 dl csontléből, sóból készül. A lisztből
világos rántást készítünk, és először az összezúzott
hagymát áthevítjük benne (vigyázva nehogy
mepiruljon!), majd az apróra vágott kaprot is.
Csontlével vagy húslével felengedjük, sóval, szűrt
citromlével, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk (de
rövid ideig!). (Aki nem szereti a kapor száracskákat
az át is szűrheti). Tejföllel dúsítjuk és még egyszer
felforraljuk. Főtt húsokhoz (marha, pulyka stb.),
töltött tökhöz, uborkához tálaljuk.
Madeira mártás Személyenként 5 dkg zöldséget apróra metélünk és
forró zsírban, kevés cukorral sötétbarnára pirítunk.
Hozzáteszünk néhány darabka marhacsontot, kis darab
füstölt szalonna bőrkét és pár szem apróra vágott
gombát. Folytonos keverés mellett ezt is megpirítjuk,
behintjük liszttel, kevés paradicsomot teszünk hozzá;
majd jól felfőzzük. Ha megfőtt; leszűrjük; a
zöldséget pedig szitán áttörjük. Ismét tűzre tesszük,
sóval, pici törött borssal, szegfűszeggel, cukorral
és 1 dl vörös borral ízesítjük, majd mézsűrűségűre
forraljuk.
Remoulade mártás A kész tartármártásba 1 evőkanál finomra vágott,
hámozott ecetes uborkát, 1 kávéskanál finomra vágott
tárkonyt, 1-2 kávéskanál finomra vágott snidlinget
vagy reszelt hagymát és 2 kávéskanál finomra vágott
zöldpetrezselymet keverünk.
Szójamártás Szójabab erjesztésével készülő, kínai eredetű
fűszermártás; pontos receptje üzleti titok. Sem
helyettesíteni, sem házilag előállítani nem tudjuk,
de mostanában Budapesten mindig, vidéken is tűrhetően
kapható. A világos gyengébb, a sötét erősebb vörösre
pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni. A szósz
erősen sós, a szójamártással készült, vagy azzal
tálalt ételt általában nem kell sózni. Pácokhoz,
ízesítésre, asztali szósznak, illetve azok
alapanyagának is használatos. <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
Tartármártás Hazánkban sokan nem tudják, mi a különbség a majonéz
és a tartármártás között; illetve gyakran
összetévesztik a kettőt. A majonéz vajsűrűségű,
tojásból, olajból álló, pár csepp citrommal, sóval és
cukorral ízesített mártás. Ezt általában nem szokás
salátára önteni, hanem ebből készítik a tartármártást
úgy, hogy a kész majonézhez a tojások számával azonos
deciliter tejfölt kevernek. Ezt használják fel kaszinótojáshoz, salátákhoz stb.
Tárkonyos mártás Elkészítése azonos a kapormártással, kapor helyett
megfelelő mennyiségű friss, vágott tárkonyt
használunk.
Vadas mártás 15-20 dkg megtisztított zöldséget és 1 fej
vöröshagymát karikákra vágva zsíron puhára párolunk,
ha szükséges kevés víz hozzáadásával. Közben
megsózzuk és 5-6 db babérlevelet teszünk hozzá.
Amikor puha, hígítsuk 1 vízzel és forraljuk fel. 1
evőkanál zsíron megpirítunk evés cukrot; amelyet a
szitán áttört zöldséggel felhígítunk. tegyünk bele
ecetet, mustárt, kevés törött borsot és egy evés
majoránnát. Ha sűrű, öntsünk hozzá vizet vagy tejrölt
és forraljuk még pár percig.
Vadas ételeken kívül, spagetti, makaróni és ropogós
burgonya mellé hús nélkül is igen ízletes. <!--[endif]-->
Vinegrett mártás 2-3 evőkanál ecettel, 1 kávéskanál cukorral, sóval és
2 dl vízzel salátalevet készítünk. Ebbe keverünk 1-1
evőkanál finomra vágott snidlinget; vöröshagymát,
tárkonyt, késhegynyi törött borsot, 10 dkg hámozott,
apróra vágott ecetes uborkát és 5-10 szem
kapribogyót, valamint a szükséges mennyiségű olajat.
Hideg és meleg sültekhez, halételekhez használják.
Worchester mártás Csípős, angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet,
amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal
sűrítenek, és sokféle fűszerrel (cukor, só, citrom,
szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma,
szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarind
gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos
összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.
A legkülönbözőbb levesek, mártások ízesítésére, után
fűszerezésre, asztali fűszerként használatos.
Készült: 2007.05.13[Dildia]
|