| FINOMSÁGOK SZABOLCSBÓL
 Hordós káposzta  Hozzávalók:
 káposztasó (kilónként 2 dkg)
 egész bors
 babérlevél
 köménymag
 ízlés szerint tehető hozzá:
 birsalma
 torma
 sárgarépa
 csöves paprika
 Elkészítés: Széles szájú hordóra, savanyítóedényre van szükség. A megtisztított káposztát vékonyra gyaluljuk, rétegesen lerakjuk a hordóba a fűszerekkel, a karikára/darabokra vágott sárgarépával, birssel, tormával. Alaposan tömörítjük, és akkor folytatjuk a rétegezést, amikor a sótól levet eresztett. Fontos, hogy végül a sós lé ellepje a káposztát. Ekkor letakarjuk, és nehezéket teszünk rá. Egy hét múlva felnyitjuk, lemossuk a fedelét, lezárjuk, és újra rátesszük a nehezéket. A fedél tisztítását hetente megismételjük. Körülbelül három hét alatt lesz kész, ekkortól hűvös helyen tároljuk.
   Káposztás bab  Hozzávalók:
 fél kg száraz babközepes füstölt hús (csülök)
 fél kg savanyú káposzta
 babérlevél
 kevés olaj
 liszt
 pirospaprika
 tejföl
 kb. fél liter tej
 Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.
 (A füstölt hús lehet csont is, ha hó végén készíted:-) ) Sózni nem kell, a füstölt hústól bőven elég benne a só!!
 Közben felteszed a savanyú káposztát főni, úgy hogy ellepje a víz, és szórsz rá ételízesítőt, ezt kb. fél óráig kell főzni. Én vecsési dobozos savanyúkáposztát szoktam hozzá használni, azzal a legfinomabb. Ha megfőtt a savanyú káposzta és a paszuly is, akkor öntsd hozzá a babhoz.
 Ezután rántást készítesz : egy evőkanál zsírt megolvasztasz, és beleteszel annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítod , de nem kell sokáig. Aztán ebbe a masszába teszel pirospaprikát, hogy szép színes legyen. A rántást leveszed a tűzről, még két kanál lisztet teszel bele, egy doboz tejfölt belekeversz, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sűrű, teszel bele tejet, és így öntöd a levesbe. Csomómentesség érdekében szűrőkanálon keresztül szoktam!! Ezután hozzáöntöm a maradék tejet.
 Ennek a levesnek, savanykás ízűnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem elég savanyú, akkor teszel bele a savanyú káposzta levéből, vagy ecettel lehet még savanyítani.
 Megjegyzés:
 Ez a leves szabolcsi specialitás, ott káposztás paszuly néven ismert (paszuly=bab). Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, friss kenyérrel az igazi. Eddig még mindig nagy sikert arattam vele.
 A receptet Berki Orsolya küldte.   Káposztás csülök cserépedényben Hozzávalók:20-25 dkg baconszalonna, 2 vöröshagyma, 1 húsosabb paprika, 2 kemény paradicsom, 80 dkg savanyúkáposzta, 2 kisebb fej fokhagyma, 2 kisebb sertéscsülök, só, őrölt bors, ételízesítő, pirospaprika
 Elkészítés:
 A cserépedényt használat előtt 1 órával hideg vízbe áztatjuk, szalonnával kibéleljük. Az összes zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük. A káposztát jól kimossuk, a felét a szalonnára terítjük, a fölszeletelt zöldségeket egyenletesen rászórjuk. Az egyik fokhagymát is felszeletelve. A maradék káposztát rászórjuk, és egyenletesen 180 fokon sütjük. Ekkor az edény fedelét leemeljük, a csülökről a káposztát lehúzzuk, majd változatlan lánggal még egy órát sütjük. A végén rászórjuk a másik fokhagymát. Finom kenyérrel esszük, de burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.
 Remenyik Ágnes, Tiszadorozsma   Káposztás gombaleves  Hozzávalók 4 személyre:
 40 dkg savanyú káposzta30 dkg friss gomba (tinórugomba)
 5 dkg zsír
 1 nagy fej vöröshagyma
 10 dkg liszt
 kevés pirospaprika
 1 gerezd fokhagyma
 1 dl tejföl
 Elkészítés: A savanyú káposztát feltesszük főzni. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott, hosszúkásra vagdalt gombát. Az egészet berántjuk vöröshagymás rántással. Még kb. 10 percig főzzük. Végül tejföllel ízesítjük. Böjti időszakon kívül adhatunk hozzá füstölt oldalast vagy kolbászt is.
   Káposztás csülök paradicsomosan 1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg)
 só, 1 kiskanál egész fekete bors
 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma
 2 közepes vöröshagyma
 80 dkg savanyú káposzta
 10 dkg húsos füstölt szalonna
 1 kiskanál szárított majoránna
 6-7 szem borókabogyó
 1 kiskanál paradicsompüré
 1 evőkanál finomliszt
 A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fuszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevébôl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idôközben elfône, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevébôl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fôzzük, ezalatt kissé besurusödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk – úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle –, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyúkáposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá. Elkészítési idő: 3,5 óra (1 óra munka).Egy adag: 791 kcal / 3307 kJ.
 Italajánlat: száraz vörösbor Egri Kékfrankos'98.
   Káposztás kocka
 Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta,5 dkg zsír,
 1 kávéskanál só,
 0,5 dl víz,
 1 csapott evőkanál cukor,
 25 dkg száraztészta kocka
 Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Kinyomkodjuk, Kinyomkodjuk. Zsíron/olajon a cukrot folyóssá pirítjuk, majd ra tűzről félrehúzva rádobjuk a köményt, majd a káposztát. Visszatéve a tűzre, fedő alatt, sűrűn kevergetve enyhe barnulásig pároljuk. Ez a káposztapárolás kb. 40 percig tart.. A kockatésztát bő, forrásban lévő sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfőtt, leszűrjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.
 Csülkös káposzta 1 kg füstölt csülök, fél kg burgonya, másfél kg savanyú káposzta, fél l fehérbor, 4 dl tejföl töröttbors. A csülköket vízben nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, felszeleteljük. A megtisztított burgonyát kockákra vágva a fazék aljára tesszük. Erre kerül egy réteg csülökhús, majd egy réteg káposzta. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy. Mindezt felöntjük borral, megborsozzuk és lassú tűzön, keverés nélkül, kb. 2 órán át főzzük. Tálalás előtt tejfölözzük.
 (Mayer Ferenc)
 Korhelyleves
 Hozzávalók: 60-80 dkg savanyúkáposzta1 szál füstölt kolbász
 pár szem szárított vargányagomba
 ízlés szerint árpagyöngy
 egész bors, babérlevél
 Elkészítése: Vágjuk kisebb darabokra a káposztát, és a levét vízzel hígítva tegyük fel egy lábasban főni. Fűszerezzük egész borssal és babérlevéllel. Ha már jó fél órája fő a káposzta, tegyük bele a karikákra vagy kisebb darabokra vágott kolbászt és a vargányát. Újabb negyedóra múlva belekerülhet (nem muszáj) az árpagyöngy, és ha szükséges, egy kevés sóval még ízesíthetjük.
 Megjegyzés:
 Klasszikus újévi leves, másnaposságra, aznaposságra, lélekmelengetésre kiválóan alkalmas.
 Készült: 2008.05.15[Ariam]
 |