| |
|
3.hét
Töltse le a recepteket *.pdf formátumban gépére. Kattintson ide.
Mexikói vacsi
Hozzávalók:
Kukorica konzerv
Paradicsom püré
4 gerezd fokhagyma
Cayenne bors, só, fekete bors, Erős Pista vagy Chili por
1 fej lila hagyma
40 dkg darált hús
Vaj
0,5 kg burgonya tisztítva
Elkészítés:
A hámozott krumplikat egy uborkaszeletelővel vágjuk fel vékony szeletekre. Majd bő olajban süssük őket ropogósra. Majd „Szilviával” kibélelt edényben pihentessük. Ez lesz a köretünk. Most egy lábasban olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg benne fél karikára vágott hagymát. Most tegyük rá a darált húst és pirítsuk meg. Jöhet rá a só, a bors, a Cayenne bors, és az Erős Pista. Öntsük rá a paradicsompürét és 2dl vizet, és törjük bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, majd szórjuk bele a kukoricát. Keverjük jól össze és forraljunk rajta egy utolsót. A tányér szélén rajuk körbe a krumplikat és a középre szedjük ki a darált húst.
Saláta kapros-kefires öntettel
Hozzávalók:
Egy nagy fej jégsaláta
10 dkg uborka
10 dkg póréhagyma
10 dkg paradicsom
10 dkg paprika
Három szál kapor
Evőkanál citromlé, mustár
Só, bors
2 dl kefir
8 szelet Toast kenyér
Elkészítés:
Vágjuk fel az összes zöldséget egyformára. Majd a kefirt keverjük össze a citromlével, sóval, borssal, és az apróra vágott kaporral. Ezzel leöntve a salátát, hagyjuk egy félórát állni majd a pirítósokkal együtt tálaljuk.
Tengeri halfilé szalonnában
Hozzávalók:
50 dkg tengeri halfilé
3 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
Kakukkfű, bazsalikom, só, bors
20 dkg szeletelt Bacon
Elkészítés:
A fokhagymát megfőzzük, majd a kakukkfűvel és bazsalikommal együtt pépesítjük. Ízesítjük még sóval és borssal is. A halfiléket rendezzük el egy tepsiben, kenjük be mindenhol őket a fűszermasszával, majd fedjük le baconnal. Végül sütőben 20 percig letakarva 130C°-on, majd még 10 percig fólia nélkül 150C°-on. Köretnek ajánlom a röstit vagy a rizst.
Gombás töltött borda
Hozzávalók:
Vaj
60 dkg sertésborda
20 dkg gomba
Egy tojás
10 dkg reszelt sajt
Só, őrölt feketebors
Bundázáshoz: felvert tojás, liszt, zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Klopfoljuk ki a borda szeleteket. A töltelékhez vágjuk durván össze a gombát és olvasztott vajon pirítsuk meg. Ízesítsük sóval és borssal. Vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Mikor kihűlt keverjük bele az egy tojást és a reszelt sajtot. Ezt a masszát tegyük rá a hússzeletekre, göngyöljük fel őket, ha szükséges, akkor tűzzük meg fogvájóval. Bundázzuk őket kétszer majd forró, bő olajban süssük ki. Körete lehet, lehet a szalma krumpli vagy a rizs, tartárral.
Cukkínis – paradicsomos spagetti
Hozzávalók:
40 dkg spagetti tészta
Egy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Paradicsompüré
Bazsalikom, oregáno, kakukkfű, só
40 dkg cukkíni
3 fej paradicsom
Reszelt sajt a tálalás után a tetejére
Elkészítés:
A spagettit főzzük meg sós vízben, amibe egy evőkanálnyi olajat is tettünk. Az apróra vágott vöröshagymát fonnyasszuk meg olajon. Adjuk hozzá a tört fokhagymát, paradicsompürét, sót és a zöldfűszereket. 4 dl vízzel forraljuk össze, majd tegyük bele a kockára vágott cukkínit és a hámozott paradicsomot. Főzzük még 5 percet és kész is. Paradicsomot úgy a legegyszerűbb hámozni, ha egy kicsi X-et vágunk a tetejére, majd zubogó vízbe merítjük őket 10 másodpercre, így már könnyen kiugrik a bőréből. Tálalás után szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Pikáns csirkecomb
Hozzávalók:
4 darab egész csirkecomb
4 gerezd fokhagyma
Olíva olaj
Só, bors, koriander, curry, pirospaprika, Erős Pista
Elkészítés:
Vágjuk ketté a csirkecombokat. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a belső felére fordítjuk a combot, és ahol találkozik a két rész, ujjunkkal megkeresünk egy kemény majdnem, hogy hegyes púpot. Ha ez megvan egy nagyobb késsel, egy határozott mozdulattal vágjuk ketté. Most a belső felét vágjuk be hosszában, hogy kissé kinyíljon a comb. Kevés olajban keverjük össze a fűszereket, majd kenjük be vele a combokat. Rendezzük el őket egy tepsiben, majd 20 percig 150C°-on süssük letakarva és fólia nélkül további 10 percet 170C°-on. Köretnek a rizst ajánlanám.
Kaszás leves
Hozzávalók:
20 dkg savanyú káposzta
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg burgonya
15 dkg debreceni kolbász
Egy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
Olaj, liszt, só, fűszerpaprika, bors
Elkészítés:
A kisütött szalonna kockákat vegyük ki a lábasból. Ezen pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Vegyük le a tűzről és keverjünk el benne egy csapott evőkanálnyi paprikát. Most szórjuk bele a káposztát. – Ha túl savanyú lenne, akkor még mielőtt beletennénk, mossuk át tiszta vízben. – Öntsük fel 1,5 liter vízzel és kezdjük el főzni. Szórjuk meg sóval és borssal. Mikor már majdnem megfőtt a káposzta adjuk hozzá a karikára vágott burgonyát és debrecenit. Világos rántással sűrítsük be a levest. Végén kóstoljuk meg, és ha még kell, akkor utóízesítsük. Tálalás után díszítsük tejföllel.