Méteres kalács
Tipp: Ízlés szerint a krémet ízesíthetjük
rummal vagy rumesszenciával.
Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:
A tésztához:
25 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
25 dkg porcukor
4 tojás
1,5 dl meleg víz
1,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor (a kakaós részhez)
A krémhez:
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
20 dkg porcukor
4 dkg (1 csomag) puncsos pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor
A mázhoz:
25-30 dkg étcsokoládé
3-4 evőkanál olaj
A tésztához a porcukor felét simára keverjük a
tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a
sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével
kemény habbá verjük. A két részt óvatosan
összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-
lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a
kakaóporral elkeverve szintén egy (másik)
őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt
kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk
kihűlni.
A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A
pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a
tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha
kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük.
Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos
krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy
sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha
kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett
megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot.
Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a
képen látható csíkokat.
Elkészítés: 90 perc +dermesztés
Sütés: 30 perc
Házi krémes
Hozzávalók 10 darabhoz:
1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
6 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
4 tojás
2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
18 dkg kristálycukor
2 evőkanál liszt + a deszka lisztezéséhez
porcukor a meghintéséhez
Tipp: Készíthetjük csak pudingporral, és vanília
helyett használhatunk
vaníliás cukrot, de a vaníliarúdtól lesz az igazi.
A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk,
majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot
nyújtunk belőle, mely kissé legyen nagyobb annál a
formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a
vajas tészta összeugrik sütés közben.
A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk,
sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos
sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára
sütjük.
4 mesés süti a vidéki konyhákból »
Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi
vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig
egy fűrészfogú késsel 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk,
ezek lesznek majd a tetején.
A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart
belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a
pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a
maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű
krémmé főzzük.
A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá
verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész
krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.
A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3
órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral
meghintve tálaljuk.
Elkészítés: 40 perc
Pihentetés: 20 perc
Sütés: 15 perc
Extra tipp: Meggyes házi krémes recept »
Rákóczi túrós
Hozzávalók 10-12 kockához:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (nem túl puha, de nem hűtőhideg)
10 dkg porcukor
1 egész tojás
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 egész tojás
2 evőkanál búzadara
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola
A tetejére:
4 tojásfehérje
16 dkg kristálycukor
30-35 dkg baracklekvár
A tésztához a lisztet és a porcukrot összekeverjük,
majd elmorzsoljuk a vajjal, és a tojást hozzáadva
tésztává gyúrjuk. A tésztát kb. 20x20 cm méretűre, fél
cm vastagra nyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokos
sütőben enyhén világosbarnára sütjük. Ha langyosra
hűlt, elkenünk rajta 2-3 evőkanál baracklekvárt. A
töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük,
majd egyenletesen eloszlatjuk a lekvárral megkent
tésztán. A sütőbe visszatéve 5-8 percig elősütjük. Ez
azért szükséges, hogy a tojáshab alatt ne maradjon
nyers a töltelék.
A tojáshab elkészítéséhez a tojásfehérjét elkezdjük
habbá verni, majd mikor már kezd kifehéredni,
hozzáadagoljuk a cukrot. Addig verjük tovább, míg a
habból egy keveset ujjaink közé véve már nem érezzük a
cukorszemcséket. Ez azért fontos, mert ha marad benne
cukor, az sütés után ellágyítja a habot.
Az így kapott habot egy simacsöves nyomózsákba töltjük,
és a sütőből kivett túrótöltelék tetejére átlósan
rácsokat formálunk vele. A rácsok közti részt
baracklekvárral töltjük ki. Csinálhatjuk kiskanállal
vagy szintén nyomózsákból nyomva. 160 fokos sütőben 8-
10 percig sütjük, míg a hab aranybarna lesz.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 30 perc
|