Töltött borjúszegy 
  
Hozzávalók 4személyre: - borjúszegy 1kg 
- zsemle 3db 
- tojás 4db 
- vaj 6dkg 
- erdei gomba 10dkg 
- petrezselyem 1cs. 
- hagyma 1db 
- fokhagyma 3gerezd 
- fehérbor 3dl 
- paradicsompüré 1tk. 
- tej 3dl 
- só, bors, liszt 
   
Elkészítés: A borjúszegy aljából kibontjuk a lapos csontokat,  
majd nem egészen végig felvágjuk. Az alját ne vágjuk  
át! Egy tálban kikeverjük a vajat, majd egyenként  
hozzákeverünk 3 tojássárgáját, egy egész tojást, a  
tejbe áztatott és jól kinyomkodott zsemléket, a  
paradicsompürét, az apróra vágott hagymát, a zúzott  
fokhagymát, a gombát, sózzuk, borsozzuk, és  
belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. A  
tölteléket a szegy nyílásába töltjük, a végét  
hústűvel összefogjuk, vagy összevarrjuk. Egy kissé  
megnyomkodjuk, hogy a töltelék egyenletesen álljon  
benne. A húst sóval bedörzsöljük, tepsibe tesszük, a  
tetejét megkenjük olajjal, és elősütjük. Ha  
megpirult, kevés bort öntünk alá. Az elpárolgott  
folyadékot többször pótoljuk, amíg teljesen át nem  
sül a hús. Ha kész, kinyitott sütőajtónál 10-15  
percig hagyjuk, hogy a töltelék kissé megdermedjen,  
így könnyebb lesz szeletelni. A hústűt kihúzzuk, a  
húst felszeleteljük, tűzálló tálra rakjuk, és  
körbeöntjük a hús levével. Köretnek zöldsalátát vagy  
wokban pirított zöldségeket tálalunk. 
  
                               Tipp: 
- Ha nincs erdei gomba a sima csiperke vagy laska  
gomba is, megfelel. 
- A tepsiben maradt sült hús szafttal meglocsolhatjuk  
a húst.  
 Készült: 2007.05.09[Steak]
 
  |