| Desszertek 2. rész
 
 Pudingos pohár desszert
 
 Hozzávalók:
 
 Háztartási keksz
 Málna, vagy szeder vagy, egyéb erdei gyümölcs
 1 zacskó csoki és vanília puding
 Tej a puding elkészítéséhez
 Sütõrum vagy sötétrum
 
 Elkészítés:
 A poharak aljába szórjunk egységesen egy kevés tört háztartási kekszet és csepegtessünk rá egy kevés rumot. Majd öntsünk rá csokipudingot egy rétegben. Szórjunk rá egy réteg gyümölcsöt -a gyümölcsök kiválasztásnál figyeljünk az édes és savas gyümölcsök arányára- majd egy réteg vaníliapuding következik. Tegyük hûtõbe néhány órára, hogy összeálljon majd tejszínhabbal díszíthetjük a tetejét.
 
 Almás-diós muffin
 
 Hozzávalók (12 darabhoz):
 
 20 dkg liszt
 2 kis kanál sütõpor
 30 dkg darált dió
 10 dkg vaj
 10 dkg cukor
 3 tojás, só
 2,5 dl tejszín
 Két alma apró kockákra vágva
 Egy citrom reszelt héja
 
 Elkészítés:
 Sütõnket melegítsük fel 170 C°-ra, és a muffinforma mélyedéseit kikenjük vajjal, majd hintsük be liszttel. A muffintésztához keverjünk össze lisztet sütõporral és a dióval. A vajat a cukorral, a tojással, egy csipetnyi sóval és tejszínnel dolgozzuk össze. Most adjuk hozzá a diós-lisztkeveréket és egy fakanállal keverjük addig, amíg egynemû nem lesz a tésztánk. Végül forgassuk bele az alma darabkákat. Adagoljuk ki a formákba egyenlõen, majd 25 perc alatt süssük õket aranybarnára. Mikor kivesszük a sütõbõl pihentessük, és csak utána vegyük ki a formából.
 
 
 
 Svéd "cukor" kuglóf
 
 Hozzávalók:
 
 2 dl liszt
 1,25 dl cukor
 2 teás kanál sütõpor
 1 teáskanál õrölt kardamom magok
 Fél teáskanál só
 3 tojás
 1,5 dl tejszín
 Vaj és liszt a forma kikenéséhez
 
 Elkészítés:
 Keverjük össze elõször a száraz adalékokat, majd külön a nedves adalékokat. Végül óvatosan forgassuk õket össze. Kenjük ki a formát vajjal, majd hintsük be liszttel, vagy ha nincs kuglófformánk, akkor egy kerek mély jénaival tegyük ezt. Öntsük bele a masszát. Keverhetünk bele aszalt gyümölcs darabokat vagy csoki darabkákat is. Elõmelegített sütõben 55 perc alatt 180C°-on süssük készre. Ezt legjobban úgy tudjuk megnézni, hogy egy fogpiszkálót szúrjunk bele, és mikor kihúzzuk tiszta marad. Mikor kivesszük a sütõbõl fordítsuk ki a formából, pihentessük egy keveset, és csak utána tálaljuk családunknak.
 
 
 
 |