| áspár Bea kiadós vacsorát készített, igyekezetét vendégei 35 pontra értékelték       Menü: Előétel:
 Újházy Tyúkhúsleves
 Hozzávalók:1 egész tyúk
 100 g kelkáposzta
 1 zöldpaprika
 1 paradicsom
 1 fej vöröshagyma
 10-15 szem bors
 2 gerezd fokhagyma
 só
 400 g vegyes leveszöldség
 100 g gomba
 100 g karfiol/spárga
 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
 50 g cérnametélt
 néhány szál petrezselyem.
 Elkészítési mód:A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha
 felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.   Főétel:Bakonyi csirkemell tésztával, és stefánia vagdalt
 krumplipürével Bakonyi csirkemell tésztával Hozzávalók:2 db egész csirke mell filé
 10-15 dkg füstölt húsos szalonna
 1 kis doboz szeletelt gomba
 1 db nagyobb fej hagyma
 1 db zöldpaprika
 l db kisebb paradicsom
 2-3 evőkanál olíva, vagy napraforgó olaj
 1 evőkanálnyi paprika krém
 2 db pörkölt kocka, vagy pörkölt alap por 2 evő
 kanálnyi1 pohár tejfel, vagy 2 dl főző tejszín.
 só az ízesítéshez, ha még szükséges
 Elkészítési mód:A kockára vágott hagymát pároljuk meg az
 olajon, és amikor üveges, tegyük bele a kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot.Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a
 felkockázott szalonnát, pirítjuk, hogy kapjon egy kis szint, és paprikázzuk, rátesszük a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágott csirke mellet.Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt
 gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször kavargatva puhára főzzük.Amikor puha, beleteszünk 2 db pörkölt kockát,
 vízzel szaporítjuk, hogy sűrű szaftot kapjunk.Néhány percig főzzük, majd beletesszük a
 tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen van. Makaróni vagy egyéb tésztával tálaljuk. Stefánia vagdalt krumplipürével
 Hozzávalók:7 tojás
 só
 őrölt bors
 60dkg darált sertéshús
 3 zsemle
 2 gerezd foghagyma
 1 fej vöröshagyma
 pirospaprika
 zsemlemorzsa
 10 dkg sertészsír/olaj
 Elkészítési mód:5 tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és
 megpucoljuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és pirospaprikával. Összegyúrjuk, és ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, és a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy olajjal. 160 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Krumplipüré1,5 kg burgonya
 5 dl tej
 6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin
 só
 Elkészítési mód:A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben,
 alaposan szűrjük le, törjük át. Lassú tűzön morzsoljuk hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel keverjük) lassan adjuk hozzá a forró tejet. A végén sózzuk. Desszert:
 Brownie gyümölcsszósszal
 A tésztához:115 g puha teavaj
 200 g porcukor
 1 rúd vanília belseje
 2 db tojássárgája
 2 db tojásfehérje
 30 g keserű kakaópor
 60 g liszt
 2 g só
 1 g sütőpor
 Elkészítési mód:Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk
 elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik edényben a lisztet alaposan keverjük össze a sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel
 a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, és 170 C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel. GyümölcsszószHasználhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja
 kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt a következő alapján:Fél kg magozott és szeletelt tetszőleges
 gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt)20 dkg cukor
 fél liter víz
 pici só
 1 pohár tejföl
 1 ek liszt
 kevés citromhéj
 Elkészítési mód:A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a
 vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után ízesítjük cukorral, vagy sóval. Forrás: vacsoracsata.tv
 |