NAPRAFORGÓ RECEPT2011. MÁRCIUS 12., SZOMBAT 
	Napraforgó 
	  
	Pár napja Kati küldte nekem ezt a linket. Ugye milyen 
	szép? Nekem is azonnal megtetszett. De én nem 
	kalácsnak, sokkal inkább valami péksütinek képzeltem 
	el, úgy gondoltam, valami jó kis töltelék feldobná. 
	Most egy sonkás kencét készítettem hozzá, de nagyon is 
	el tudom képzelni akár fokhagymás vajjal lekenve és 
	sajttal megszórva, gyönyörű lenne a szélén ropogósra 
	sült sajt. A kolbászos töltelék is jól hangzik, alá 
	kennék valami sajtkrémet, mascarponét. Vagy aszalt 
	paradicsomos-olajbogyós-chilis pesztóval, vagy csak a 
	hagyományos bazsalikomos pesztóval....végtelen 
	lehetőség. 
	Fantasztikus lehet édes töltelékkel is. Ahhoz is ezt a 
	tésztát használnám, de a sóból csak 1 tk. a cukorból 
	viszont 2-3 ek. mehet bele abban az esetben. 
	A tészta egy nagyon egyszerű joghurtos kelttészta 
	volt, pont, mint a kenyértölcséré. 
	Hozzávalók: 
	• 50 dkg finomliszt 
	• 1 tojás 
	• 140 g joghurt 
	• 3 ek. olaj 
	• 1,5 tk. só 
	• 1 ek. cukor 
	• kb. 1,8 dl víz 
	• 2 dkg élesztő 
	• + 1 tojás a lekenéshez 
	• szezámmag, fekete szezámmag 
	Töltelékhez: 
	• sonka 
	• tejföl 
	• mustár 
	• erős pista 
	• só, bors 
	• reszelt sajt 
	• hagyma 
	A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés 
	tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított 
	hagymát, reszelt sajtot. 
	A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe 
	vagy dagasztógép táljába készítjük az összes 
	hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem 
	ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban duplájára 
	kelesztjük. 
	Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy 
	egyenlő részre vágjuk. 
	  
	 
	Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra 
	nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre 
	tesszük. 
	Megkenjük a töltelékkel: 
	  
	Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a 
	tölteléket. 
	  
	Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét 
	megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a 
	tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe. 
	  
	Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát: 
	  
	Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy 
	háromszor megtekerünk: 
	  
	  
	Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert 
	tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, 
	mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.. 
	Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt 
	szép pirosra sütjük. 
	  
 |