Cordon receptek
(15)
Borjú Cordon Bleu. Cordon Blanc - Fehér Szalag. Cordon Bleu 1. - 4. (Kék Szalag). Sonkás, sajtos szelet. (Holland). Cordon Jaune - Sárga Szalag. Cordon Rouge - Piros Szalag. Cordon Vert - Zöld Szalag. Crepes Cordon Bleu. Csirke Cordon Bleu másként. Easy Low-fat Chicken Cordon Bleu. Hamis Cordon blue. Rösti Cordon Bleu. Zeller Cordon Bleu. Borjú Cordon Bleu
Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet
borjúcomb (á 18 dkg), 4 szelet sajt (trappista
vagy füstölt), 4 szelet gépsonka, 2 tojás, 10
dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez Előkészítés: A hússzeleteket vízszintesen
kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, és
széthajtjuk. Leterítjük folpackkal, és kissé
kiverjük. Meghintjük sóval és borssal. Elkészítés: Mindegyik húsra 1-1 szelet sajtot és
sonkát fektetünk, összehajtjuk, jól
összenyomkodjuk, és fogvájóval összetűzzük. A
tojást felverjük, a lisztet és a zsemlemorzsát
mély tálkába szórjuk. A húst először lisztbe,
majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk,
azaz kipanírozzuk. Felforrósítjuk az olajat,
belefektetjük a húsokat, és fedő alatt egyik
oldalukat kb. 8 percig sütjük. Levesszük a
fedőt, megfordítjuk a húsokat, és másik
oldalukat további 6 percig sütjük. Papírkendőre
szedjük, felitatjuk róluk az olajat, és
burgonyapürével és/vagy salátával tálaljuk.
Munka: kb. 40 perc Fogyasztható: kb. 40 perc
múlva
Cordon Blanc - Fehér Szalag
Hozzávalók: 8 szelet filézett tengeri hal, 1 ek
reszelt torma, 15 dkg friss sajt (ez a
krémes-típusú), 20 dkg burgonya, só, bors, vaj A bundájához: 1 tojásfehérje, 5 dkg
mandulaszeletke A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtot
összekeverjük a tormával, és a szeletek egyik
oldalát bekenjük vele. A burgonyát hámozzuk, és papírvékony szeletekre
vagdossuk. Ezzel befedjük a tormás krémet, majd
két-két halszeletet összefordítunk a krémes
felével és megtűzzük fogpiszkálóval. A
tojásfehérjét fölverjük, a "halszendvicseket"
először ebbe, majd a mandulalapocskákba
forgatjuk. Nyomogassuk jól a halra a mandula -
pikkelyeket. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk,
és a cápákat belefektetjük. A tetejükre
vajforgácsokat teszünk, és előmelegített sütőben
15 perc alatt megsütjük.
Cordon Bleu 1. (Kék Szalag)
Hozzávalók: 4 szelet borjúfelsál, de lehet
marha- vagy disznóhús is, pirospaprika 4 szelet
főtt sonka, 4 szelet ementáli sajt, liszt, 1
tojás, zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál vaj. A hússzeletekre "zsebet" vágunk, vigyázva, hogy
ne vágjuk át teljesen. Kívül-belül sóval,
borssal, pirospaprikával befűszerezzük. A
zsebekbe egy-egy sonka és sajtszeletet teszünk,
jól összenyomjuk. A panírozáshoz felverjük a
tojást, tányérba tesszük a lisztet és a
zsemlemorzsát. A húst megforgatjuk először a
lisztben, majd a tojásban, végül a
zsemlemorzsában. Felforrósítjuk a vajat egy
serpenyőben, és a szeletek mindkét oldalát 3-4
percig ropogós barnára sütjük. Lecsepegtetjük és
burgonyapürével, esetleg párolt zöldséggel
körítve tálaljuk.
Cordon Bleu 2. Sonkás, sajtos szelet
Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt
sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2
tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira,
hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával
letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk,
borsozzuk a húst. Mindegyikre egy-egy szelet
sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti
formájuknak megfelelően visszahajtjuk.
Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött
szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket,
és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az
egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva
a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik
oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a
sültekről, és néhány csepp citromlével
meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával,
forrón tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl.
birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.
Cordon Bleu 3.
A sertésszeleteket vékonyra verjük és megsózzuk.
Egy-egy vékony szelet gépsonkát és trappista
sajtot fektetünk rájuk, majd ráhelyezzük a másik
szelet húst. Hústűvel megtűzzük őket, és a
szokásos módon bundázzuk. Bő, forró olajban
megsütjük.
Cordon Bleu 4. (Holland)
Hozzávalók: 4 borjúszelet, 4 vastag szelet sajt
(kicsit nagyobb, mint a hús fele), 4 szelet
sonka (nagyobb, mint a hús), kevés mustár, 1
tojás, liszt, zsemlemorzsa, 8 dkg vaj. A hús mindkét felét megkenjük mustárral. Először
tegyünk rá egy szelet sonkát, majd a szelet
sajtot. Tekerjük össze, panírozzuk ki és süssük
világosbarnára.
Cordon Jaune - Sárga Szalag
Hozzávalók: 4 vastag, rövidebb sárgarépa, só,
cukor, olaj, szezámmag, 1 csomó újhagyma, 15 dkg
juhsajt, bors A tisztított répákat hosszában 4 szeletre
vágjuk, majd sós-cukros vízben félpuhára főzzük.
Leszűrjük és leszárogatjuk a delikvenseket. A
szeletek egyik oldalát olajjal bekenjük, és a
szárazon pirított szezámmagba nyomkodjuk (olajos
felével!). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral,
és a répák felét szezámos felükkel lefelé
beletesszük. A sajtot és az újhagymát vastagabb
szeletekre vágjuk, s a répákon elosztjuk.
Befedjük mindegyiket a szezámos répák másik
felével, s fogpiszkálóval megtűzzük. Közepesen
meleg sütőben csak addig sütjük, míg a sajt
megolvad.
Cordon Rouge - Piros Szalag
Hozzávalók: 4 szelet vastagabb sertéscomb szelet
v. csirkemellfilé, 1 piros kaliforniai paprika,
1 csokor bazsalikom, 1 paradicsom, olívaolaj,
só, bors, 5 dkg parmezán, vaj. A bundához:
liszt, morzsa, paprika, 1 dl tejföl, 5 dkg
parmezán v. más keménysajt A csumázott paprikát, a kimagozott paradicsomot
és a bazsalikomot turmixban durvábbra törjük,
vagy ledaráljuk. Belekeverjük az olajat, sózzuk,
borsozzuk, s két evőkanálnyit félreteszünk
belőle. A többihez adjuk a sajtot. A
hússzeletekbe egy-egy zsebet vágunk, és a sajtos
masszát beletöltjük. Megtűzzük fogpiszkálóval v.
hústűvel. A tejfölt a félretett paprikakrémmel,
a morzsát pedig a parmezánnal összekeverjük. A
húsbatyukat sózzuk, lisztbe, utána a paprikás
krémbe végül a parmezános morzsába forgatjuk.
Forró vajban mindkét oldalán megsütjük. Ha
elvágjuk a húsban a piros szalag!
Cordon Vert - Zöld Szalag
Hozzávalók: 4 szelet vastagabb sertés, avagy
borjúcomb, 20 dkg kéksajt (márvány, roquefort,
Danish blue stb.), 1 csokor petrezselyem, só,
vaj A bundához: liszt, tojás, 1 csokor petrezselyem,
5 dkg natúr mogyoró A petrezselymet finomra vágjuk, s összekeverjük
az elmorzsolt sajttal. A hússzeletekre zsebet
vágunk és betöltjük a sajtos tölteléket. A
zsebek széleit megtűzzük, a szeleteket enyhén
sózzuk (sós a sajt) és először lisztbe, majd
tojásba forgatjuk, s végül a felaprított
petrezselyem és a durvára tört mogyoró
keverékében is hemperegjenek egyet. Forró vajban
mindkét oldalukat sárgára sütjük.
Crepes Cordon Bleu
Hozzávalók: 10 dkg búzaliszt, 1 evőkanál
étkezési keményítő, 1 csipet só, 2 tojás, 2
evőkanál langyos, folyékony vaj, 1/4 l tej, a
töltelékhez: 8 szelet pármai sonka, 10 dkg
reszelt sajt (pl. ementáli) 5 dkg reszelt
juhsajttal keverve, kevés tejszín, 2 csomó
petrezselyem, 3 dkg frissen reszelt parmezán
sajt. A palacsintához valókat összekeverjük. A tésztát
1/2 óráig pihentetjük. Egy kb. 20 cm átmérőjű
teflonserpenyőt, úgy forgatunk, hogy az alján a
tészta nagyon vékonyan és egyenletesen oszoljék
el. Ily módon mindkét oldalukat átsütött, vékony
palacsintákat sütünk. A palacsintákat megrakjuk
1 szelet pármai sonkával, majd megszórjuk
reszelt sajttal és vagdalt petrezselyemmel.
Előmelegített sütőben 200°C-on 25 perc alatt
átsütjük őket. Bármilyen friss, zöld saláta
jól megy hozzá, és valamilyen száraz vörös bor.
Csirke Cordon Bleu másként
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkemell, só,
bors Töltelék: 50 g lágy vaj, 50 g reszelt ementáli
sajt, 1 csokor snidling Bundázás: 75 g darált mogyoró, 25 g liszt, 1
tojás, olaj a sütéshez A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, és a
tölteléknek zsebet vágunk bele, sózzuk,
borsozzuk. A töltelékhez a finomra vágott
snidlinget összekeverjük a többi hozzávalóval,
majd a hús zsebeibe töltjük. A szokásos módon
bundázzuk, de végül nem zsemlemorzsába, hanem
darált mogyoróba forgatjuk bele. Nem túl forró
olajban aranybarnára sütjük.
Easy Low-fat Chicken Cordon Bleu
Könnyű alacsony zsírtartalmú csirke Gordon Bleu Hozzávalók: 4 kicsontozott, bőr nélküli
csirkemell, 8 szelet vékony sonkaszelet, 4
szelet alacsony zsírtartalmú svéd sajt, vaj,
búza keksz, összetörve Kiklopfolni a csirkemelleket. Mindegyik
csirkemellre helyezzünk 2 szelet sonkát úgy,
hogy betakarja azt, 1 szelet sajtot a közepére.
Felcsavarni, és a két végén összeszúrni egy
fogpiszkálóval. Mindegyik tekercset belemártani
előbb a vajba, aztán a búzakekszbe és megsütni
350 F fokon kb. 30 percig, amíg barna nem lesz.
Hamis Cordon blue
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 tejben
áztatott zsemle, 1-2 tojás, 10 dkg főtt füstölt
parasztsonka, 10 dkg ementáli sajt, 1 gerezd
fokhagyma, őrölt bors, só, mustár, 1/2 citrom, 1
csokor petrezselyem, a bundázáshoz: 1 tojás,
kevés tej, 4-5 evőkanál liszt, 7-8 evőkanál
zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj A megáztatott, kifacsart, összemorzsolt zsemlét,
a húst, a tojásokat meg a fűszereket jól
összegyúrjuk, és 8 lapos, ovális lepényt
formálunk belőle. Mustárral mindegyiket
megkenjük. Négy lepényre egy-egy sajt és sonka
szeletet fektetünk, és a másik 4 lepényt
ráborítjuk. A szélét összenyomkodjuk, majd egy
kevés tejjel felvert tojásba, utána
zsemlemorzsába mártjuk. 10-15 percig szikkadni
hagyjuk, utána bő, forró olajban pirosra sütjük.
A kisült szeleteket vékony citromkarikákkal
díszítjük. Bőven kínálunk hozzá zöldsalátát.
Próbáljátok ki sertéshús helyett pulyka
apróhússal! (Vagy melle húsával, most az sem
drágább, mint a sertéscomb, és még egészségesebb
is.) Kétszer átdarálni, utána ugyan úgy, ahogy a
recept írja. Ementáli helyett kocka sajttal is
finom!
Rösti Cordon Bleu
1,2 kiló nem szétfövő burgonyát megmosunk,
meghámozunk, és almareszelőn lereszelünk. 3
tojást felverünk, a reszelt burgonyával alaposan
összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és
szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral
bélelt tepsire a burgonyamassza feléből
evőkanállal 8 egyforma vastag lepénykét
rakosgatunk. 8 szelet lapkasajtot hosszában
összehajtunk, és egy-egy szelet gépsonkába
tekerünk. Ezeket a burgonyahalmokra fektetjük,
és a maradék masszával befedjük. Egy evőkanál
megolvasztott margarint a tetejükre locsolunk,
és forró sütőben azonnal, kb. 20 perc alatt,
ropogósra sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel
díszítjük.
Zeller Cordon Bleu
Hozzávalók 4 személyre: Fél kg zellergumó, 2
evőkanál ecet, 25 dkg sajt szeletben, 10 dkg
liszt, 3 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg vaj,
2 citrom Előkészítés: A zellergumókat meghámozzuk,
megmossuk, és kb. 4 mm vastag szeletekre vágjuk. Elkészítés: Felforralunk 2 liter vizet az
ecettel, és a zellerszeleteket kb. 5 percig
főzzük benne. (nem kell túl puhára!) Leszűrjük,
hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A
sajtot és a zellert egyforma szeletekre vágjuk,
és két zellerszelet közé 1-1 sajtot fektetünk. A
kis csomagokat panírozzuk, azaz először lisztbe,
majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába
forgatjuk. Kissé összenyomkodjuk. Felforrósítjuk
a vajat, és a zellercsomagok mindkét oldalát
aranybarnára sütjük benne. Citromszeletekkel
díszítve tálaljuk.
Készült: 2007.06.20[Dildia]
|