Kohuth Márta honlapja
Kapcsolatfelvétel
 
SZÁLLÍTANI TUDNI KELL
 
BÖLCSESSÉGEK - VIDÁMSÁGOK
 
MINDENFÉLE
 
Menü
 
SZÓRAKOZÁS
 
BENDÁSZ PÉTER NOVELLÁI
 
HÁZIASSZONYOKNAK 2.
 
FINOMSÁGOK SZABOLCSBÓL (MÁRIA RECEPTJEI)

FINOMSÁGOK SZABOLCSBÓL
 

Hordós káposzta

 
Hozzávalók:

káposzta
só (kilónként 2 dkg)
egész bors
babérlevél
köménymag
ízlés szerint tehető hozzá:
birsalma
torma
sárgarépa
csöves paprika


Elkészítés: Széles szájú hordóra, savanyítóedényre van szükség. A megtisztított káposztát vékonyra gyaluljuk, rétegesen lerakjuk a hordóba a fűszerekkel, a karikára/darabokra vágott sárgarépával, birssel, tormával. Alaposan tömörítjük, és akkor folytatjuk a rétegezést, amikor a sótól levet eresztett. Fontos, hogy végül a sós lé ellepje a káposztát. Ekkor letakarjuk, és nehezéket teszünk rá. Egy hét múlva felnyitjuk, lemossuk a fedelét, lezárjuk, és újra rátesszük a nehezéket. A fedél tisztítását hetente megismételjük. Körülbelül három hét alatt lesz kész, ekkortól hűvös helyen tároljuk.

 

Káposztás bab

 
Hozzávalók:

fél kg száraz bab
közepes füstölt hús (csülök)
fél kg savanyú káposzta
babérlevél
kevés olaj
liszt
pirospaprika
tejföl
kb. fél liter tej


Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.
(A füstölt hús lehet csont is, ha hó végén készíted:-) ) Sózni nem kell, a füstölt hústól bőven elég benne a só!!
Közben felteszed a savanyú káposztát főni, úgy hogy ellepje a víz, és szórsz rá ételízesítőt, ezt kb. fél óráig kell főzni. Én vecsési dobozos savanyúkáposztát szoktam hozzá használni, azzal a legfinomabb. Ha megfőtt a savanyú káposzta és a paszuly is, akkor öntsd hozzá a babhoz.
Ezután rántást készítesz : egy evőkanál zsírt megolvasztasz, és beleteszel annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítod , de nem kell sokáig. Aztán ebbe a masszába teszel pirospaprikát, hogy szép színes legyen. A rántást leveszed a tűzről, még két kanál lisztet teszel bele, egy doboz tejfölt belekeversz, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sűrű, teszel bele tejet, és így öntöd a levesbe. Csomómentesség érdekében szűrőkanálon keresztül szoktam!! Ezután hozzáöntöm a maradék tejet.
Ennek a levesnek, savanykás ízűnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem elég savanyú, akkor teszel bele a savanyú káposzta levéből, vagy ecettel lehet még savanyítani.
Megjegyzés:
Ez a leves szabolcsi specialitás, ott káposztás paszuly néven ismert (paszuly=bab). Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, friss kenyérrel az igazi. Eddig még mindig nagy sikert arattam vele.

A receptet Berki Orsolya küldte.

 

Káposztás csülök cserépedényben

Hozzávalók:
20-25 dkg baconszalonna, 2 vöröshagyma, 1 húsosabb paprika, 2 kemény paradicsom, 80 dkg savanyúkáposzta, 2 kisebb fej fokhagyma, 2 kisebb sertéscsülök, só, őrölt bors, ételízesítő, pirospaprika
Elkészítés:
A cserépedényt használat előtt 1 órával hideg vízbe áztatjuk, szalonnával kibéleljük. Az összes zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük. A káposztát jól kimossuk, a felét a szalonnára terítjük, a fölszeletelt zöldségeket egyenletesen rászórjuk. Az egyik fokhagymát is felszeletelve. A maradék káposztát rászórjuk, és egyenletesen 180 fokon sütjük. Ekkor az edény fedelét leemeljük, a csülökről a káposztát lehúzzuk, majd változatlan lánggal még egy órát sütjük. A végén rászórjuk a másik fokhagymát. Finom kenyérrel esszük, de burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.

Remenyik Ágnes, Tiszadorozsma

 

Káposztás gombaleves

 
Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg savanyú káposzta
30 dkg friss gomba (tinórugomba)
5 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg liszt
kevés pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl


Elkészítés: A savanyú káposztát feltesszük főzni. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott, hosszúkásra vagdalt gombát. Az egészet berántjuk vöröshagymás rántással. Még kb. 10 percig főzzük. Végül tejföllel ízesítjük. Böjti időszakon kívül adhatunk hozzá füstölt oldalast vagy kolbászt is.

 

Káposztás csülök paradicsomosan


1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg)
só, 1 kiskanál egész fekete bors
2 babérlevél, 1 fej fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
80 dkg savanyú káposzta
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kiskanál szárított majoránna
6-7 szem borókabogyó
1 kiskanál paradicsompüré
1 evőkanál finomliszt

A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fuszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevébôl 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve idôközben elfône, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevébôl kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig fôzzük, ezalatt kissé besurusödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk – úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle –, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyúkáposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá. Elkészítési idő: 3,5 óra (1 óra munka).
Egy adag: 791 kcal / 3307 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Egri Kékfrankos'98.

 


Káposztás kocka

Hozzávalók:

1 kg fehérkáposzta,
5 dkg zsír,
1 kávéskanál só,
0,5 dl víz,
1 csapott evőkanál cukor,
25 dkg száraztészta kocka


Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Kinyomkodjuk, Kinyomkodjuk. Zsíron/olajon a cukrot folyóssá pirítjuk, majd ra tűzről félrehúzva rádobjuk a köményt, majd a káposztát. Visszatéve a tűzre, fedő alatt, sűrűn kevergetve enyhe barnulásig pároljuk. Ez a káposztapárolás kb. 40 percig tart.. A kockatésztát bő, forrásban lévő sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfőtt, leszűrjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.

Csülkös káposzta

1 kg füstölt csülök, fél kg burgonya, másfél kg savanyú káposzta, fél l fehérbor, 4 dl tejföl töröttbors.


A csülköket vízben nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, felszeleteljük. A megtisztított burgonyát kockákra vágva a fazék aljára tesszük. Erre kerül egy réteg csülökhús, majd egy réteg káposzta. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy. Mindezt felöntjük borral, megborsozzuk és lassú tűzön, keverés nélkül, kb. 2 órán át főzzük. Tálalás előtt tejfölözzük.
(Mayer Ferenc)


Korhelyleves

Hozzávalók:

60-80 dkg savanyúkáposzta
1 szál füstölt kolbász
pár szem szárított vargányagomba
ízlés szerint árpagyöngy
egész bors, babérlevél


Elkészítése: Vágjuk kisebb darabokra a káposztát, és a levét vízzel hígítva tegyük fel egy lábasban főni. Fűszerezzük egész borssal és babérlevéllel. Ha már jó fél órája fő a káposzta, tegyük bele a karikákra vagy kisebb darabokra vágott kolbászt és a vargányát. Újabb negyedóra múlva belekerülhet (nem muszáj) az árpagyöngy, és ha szükséges, egy kevés sóval még ízesíthetjük.
Megjegyzés:
Klasszikus újévi leves, másnaposságra, aznaposságra, lélekmelengetésre kiválóan alkalmas.


Készült: 2008.05.15[Ariam]

 
Naptár
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 
Látogatás számláló
Indulás: 2004-06-21
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HÁZIASSZONYOKNAK
 

A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?    *****    Will Vandom Rajongói Oldala &#9829; nosztalgia W.I.T.C.H. a javából, 2006 óta &#9829; Te még emlékszel?    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tedd meg te is, én segítek értelmezni! Kattints! Várlak    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + kötetlen idejû beszélgetés diplomás asztrológussal! Kattints